fredag 7 maj 2010

Kommuner längst till vänster och höger

Hur stor är den ideologiska spännvidden mellan Sveriges kommuner? I det här inlägget redovisar vi vilka kommuner som befinner sig längst till vänster respektive längst till höger efter hur de enskilda kommunfullmäktigeledamöterna placerat sig på den ideologiska vänster-högerdimensionen. Överkalix och Vellinge återfinns längst till vänster respektive längst till höger. I mitten hittar vi Valdemarsvik och Götene.

Som tydligt framgått i våra två tidigare inlägg finns det en stark koppling mellan kommunpolitikernas partitillhörighet och deras ideologiska vänster-högerposition. Det är därför inte ett dugg förvånande att kommunfullmäktigeledamöter i kommuner med starkt röststöd för vänsterpartier befinner sig genomsnittligt klart till vänster medan kommunfullmäktigeledamöter i kommuner med starkt röststöd för partier till höger befinner sig genomsnittligt klart till höger.

Men det som förvånar är hur stora dessa skillnader faktiskt är. I tabell 2 presenteras de tio kommuner vars fullmäktigeledamöter i genomsnitt har placerat sig längst till vänster och de tio kommuner vars ledamöter har placerat sig genomsnittligt längst till höger. Eftersom andelen ledamöter som har besvarat enkäten varierar något mellan olika kommuner har vi viktar resultaten genom att tilldela de icke svarande ledamöterna den genomsnittliga vänster-högerpositionen för de svarande partikamraterna i samma kommun. Motsvarande kommunmedeltal för Sveriges samtliga 290 kommuner redovisas i Appendix 1.

Tabell 2. Kommuner längst till vänster och höger.

Mest vänster Kommun Viktat medelvärde Mest höger Kommun Viktat medelvärde
1 Överkalix 2,5 1 Vellinge 7,9
2 Arjeplog 2,9 2 Danderyd 7,5
3 Malå 3,0 3 Lidingö 7,1
4 Degerfors 3,2 4 Täby 7,1
5 Skellefteå 3,2 5 Mullsjö 6,7
6 Fagersta 3,3 6 Hörby 6,6
7 Dorotea 3,3 7 Sollentuna 6,5
8 Ragunda 3,4 8 Ekerö 6,3
9 Gällivare 3,4 9 Lomma 6,2
10 Pajala 3,4 10 Vaxholm 6,2
Tabellen visar kommunmedelvärden för enkätfrågan: ”Man talar ibland om att politiska åsikter kan placeras in på en vänster-högerskala. Var någonstans skulle du placera dig själv på en sådan vänster-högerskala?” Medelvärdena har viktats för att undvika snedfördelning på grund av olika svarsfrekvens bland partierna.

Tio-i-topp-listorna över Sveriges mesta vänster- respektive högerkommuner rymmer inga egentliga överraskningar: vänsterkommunerna, med Överkalix (vänster-högermedelvärde 2,5), Arjeplog (2,9) och Malå (3,0) i toppen, återfinns, med undantag för bruksorterna Degerfors och Fagersta, långt norrut; högerkommunerna, med Vellinge (7,9), Danderyd (7,5) och Lidingö (7,1) i toppen, återfinns, med undantag för Mullsjö, i Skåne och i Stockholmstrakten.

Det som fascinerar mer är istället det stora vänster-högeravståndet mellan olika kommuner – från den tydliga vänsterpositionen 2,5 i Överkalix till den tydliga höger-positionen 7,9 i Vellinge. Den statliga politiken för kommuner och landsting syftar till att skapa likvärdiga förutsättningar och förhållanden för alla kommuninvånare i Sverige. Men hur det faktiskt blir med den saken när många kommuner styrs utifrån vitt skilda ideologiska värderingar borde definitivt vara värt ett närmare studium.

3 kommentarer:

  1. En av de viktigaste faktorerna för att vinna nästa val är att kunna visa på förmåga att på ett bra sätt kunna leda landet under de kommande fyra åren ("regeringsdugligheten").

    Tidningen Fokus rankar varje år landets 290 kommuner utifrån 30 viktiga faktorer där bland annat satsningar på förskola, skola, äldreomsorg, jämställdhet, kultur och fritid, idrottsföreningar ingår.

    Det är intressant att studera de 30 högst och de 30 lägst rankade kommunerna i Sverige i 2009 års ranking och med hjälp av SCB:s databas se hur dessa kommuners rådande politiska styre ser ut.

    Det framgår av denna undersökning att 29 av de 30 (97%) bästa kommunerna har alliansstyre och 25 av de 30 (83%) bottenrankade kommunerna har socialistiskt styre. Här får man alltså svar på hur de två alternativens politik fungerar i praktiken.

    När sammanställningen publicerades förra året var Karin Pettersson chefredaktör för tidningen Fokus. Hon har nu rekryterats till Socialdemokraterna som kommunikationschef.

    SvaraRadera
  2. Stig Henriksson12 maj 2010 kl. 17:27

    Ja!
    Det är samma logik, bäste anonym, som min gamla kompanichef på Helikopterskolan som förklarade att i Frankrike är klimatet varmare därför att helikoptrarna inte har några dörrar....

    SvaraRadera
  3. Hej Stig Henriksson!

    Ja att det finns ett så kraftigt och statistiskt säkerställt samband mellan politisk styre (= alliansstyre) och framgång i Sveriges 30 "bästa" kommunerna betyder givetvis inte att det finns ett orsakssamband. Men tänk om det är så att det politiska styret medverkar till att framgångsrika personer och företag dras till dessa kommuner och investerar sina pengar där? Endast på detta sätt kan ju offentliga verksamheter finansieras, alltså via företag och dess anställda som genererar skatteintäkter. Och framgång föder framgång. Ökade intäkter ger ökade möjligheter att finansiera offentliga verksamheter som skola, vård och omsorg samtidigt som lägre skatter för kommuninvånarna lockar till sig nytt kapital och nya företag villiga att investera i kommunen. Varför sker så kraftig utflyttning/avfolkning från de socialistiskt styrda kommuner i landet? Kvar blir de som inte arbetar och de få som arbetar och stannar kvar tvingas betala betydlig högre skatter för att få kommunen att klara sina åtaganden som barnomsorg, skola och vård. Och vem ska då försörja all de personer som inte arbetar? Att lova allt till alla utan att ha dessa löften finansierade leder till det som vi nu bevittnar i de socialistiskt styrda staterna Grekland, Portugal och Spanien. Tyvärr ser det ut som att de tre vänsterpartierna i Sverige är på väg att gå samma väg. Hur många företag i Sverige är villiga att behålla sin produktion i landet om de ska betala för 8 timmars arbete men bara få 6 timmar tillbaka? Och varifrån ska då den offentliga verksamheten få sin finansiering om svenska företag lämnar landet? Våra grannländer kommer att ta emot dessa företag med öppna armar!

    SvaraRadera